privat

Kompostbeholder

Du kan købe en kompostbeholder hos Provas for 400 kr. Beholderen kan hentes hos Provas på Fjordagervej 32 i Haderslev, eller på en af vores tre genbrugspladser.

Beløbet vil blive opkrævet sammen med renovationsafgiften.

Kompost

Har du overvejet at bruge dit grønne køkkenaffald og dit haveaffald til kompost? Du kan spare køreturen til genbrugspladsen med dit haveaffald, skabe mere plads i din affaldsbeholder og samtidig producere god og nærende kompost til din have. 
 
Du kan nemt sortere helt op til 30% af affaldet i din affaldsbeholder fra til kompost. Dermed sparer du plads i beholderen til restaffald, og måske kan du nøjes med en mindre beholder.
 
Sådan gør du
I køkkenet sorterer du alt det affald fra, der kan blive til kompost. Det kan være rester af frugt og grønt eller kaffegrums.
Kød, fisk, fedt og mælkeprodukter må ikke komposteres - det kommer hurtigt til at lugte råddent og tiltrækker skadedyr.

Det er en god ide at blande det grønne køkkenaffald med affald fra haven. Blade, kviste og visne stauder er med til at give det rette miljø i beholderen.

Det er nemt
En kompostbeholder passer stort set sig selv. Komposteringsprocessen bliver holdt i gang af mikroorganismer og smådyr, der omdanner det grønne affald til muld i løbet af 6-12 måneder. Komposten har blot brug for luft og varme, og må ikke blive alt for tør - så sker resten af sig selv.
Den færdige kompost kan bruges i haven på alle tider af året. Den afgiver næringsstoffer til jorden og øger jordens evne til at holde på vand. Om efteråret kan du bruge komposten som vinterdække til beskyttelse mod frost og udtørring. På dette tidspunkt behøver komposten ikke at være helt færdig.

Forår og sommer er den færdige kompost god som gødning i bede og under træer og buske. I køkkenhaven skal komposten blandes i jorden, for ren kompost kan virke spirehæmmende.

Download Kompostbogen, og kom godt i gang med kompost.

Vil du vide mere om den kompost vi fremstiller, kan du læse vores kompostdeklaration.

 Luk