{{result.Title}}

{{result.Breadcrumb}}

Vi fandt desværre ingen resultater for: "{{$ctrl.query}}"

Se alle resultater

Ny affaldsordning

Ny affaldsordning i Danmark

I løbet af foråret 2022 får alle i Haderslev Kommune nye beholdere til sortering.

Her på siden vil vi løbende samle spørgsmål og svar om den nye affaldsordning.

Generelt om den nye affaldsordning

Hvorfor får vi ny affaldsordning?

I Danmark er vi Europamestre i at producere affald.
Nu skal vi i stedet være Verdensmestre i at genanvende.

I juni 2020 vedtog Regeringen (S) sammen med Venstre, Radikale, SF, Enhedslisten, Konservative, LA og Alternativet en national Klimaplan for en grøn affaldssektor.

Med klimaplanen forpligter vi os alle sammen til at sortere mere affald. Ved at sende mere til genanvendelse frem for til forbrænding, sparer vi på vores knappe ressourcer - samtidig med at vi udleder mindre CO₂ og andre skadelige stoffer.

Ved at strømline indsamlingsordningen i Danmark, bliver det nemmere for os alle at blive ved med at sortere, selv når vi bevæger os rundt i landet. Det bliver også meget nemmere for anlæggene at indsamle og omdanne det vi har sorteret.

Og jo, det nytter noget for et lille land at sortere affaldet.

Danmark har ikke de store mængder af råstoffer, som vi kan sælge og leve for. Men vi har højt specialiseret viden og teknologi.

Ved at vise verdens store økonomier, at vi kan opretholde vores høje levestandard, uden brug af olie og kul men i stedet genanvende frem for at producere nyt, er vi med til at inspirere andre.

Hvad er nyt ved ordningen?

I Haderslev Kommune indsamles de fleste af affaldstyperne allerede, men vi mangler madaffald, mad- og drikkekartoner samt tekstiler.

Det er der ikke plads til i de nuværende beholdere, så derfor får alle husstande erstattet deres beholdere til restaffald og genbrug. Fremover har vi dermed tre beholdere.

Beholder 1: Todelt til mad- og restaffald.
Beholder 2: Todelt til papir/pap og metal/glas.
Beholder 3: Todelt til blød/hård plast og mad- og drikkekartoner.

Vi ved, at det kan være frustrerende at skulle finde plads til en ekstra beholder. Men på et tidspunkt kan vi slet ikke forstå, hvorfor vi ikke var gået i gang noget før.

Som det fremgår, har vi ikke en beholder til tekstiler. På nuværende tidspunkt har vi nemlig ikke en god og endelig løsning på indsamling af det. Indtil andet bliver meldt ud, kan du aflevere de udslidte tekstiler på genbrugspladsen.

Hvornår træder ordningen i kraft?

I Haderslev Kommune træder den nye affaldsordning i kraft 1. maj 2022.

I løbet af april/maj får du leveret nye beholdere på din adresse. Ved samme lejlighed tager vi dine gamle med, og giver dem nyt liv.

Sammen med de nye beholdere modtager du også lidt informationsmateriale, så du kommer godt i gang med at sortere. Du får også til et års forbrug af poser til dit madaffald.

Hvilken størrelse beholder får jeg?

Som udgangspunkt får du nye beholdere, der svarer til den størrelse beholder, du har i dag. Det er dog muligt at skifte størrelse på beholder.

Hvordan du skifter størrelse på den beholder, som Provas anbefaler, står i det e-Boksbrev alle boligejere vil modtage i løbet af efteråret.

Madaffald

Hvad er madaffald?

Madaffald er madvarer. Både råt og tilberedt. Men begrebet dækker over lidt mere.

Dette må du komme i beholderen:

 • Brød
 • Kød
 • Mælkeprodukter
 • Frugt og grønt
 • Skaller fra æg og nødder
 • Afskårne blomster
 • Kaffegrums, teblade og kaffefiltre
 • Køkkenrulle (dog ikke selve rullen, den sorteres som pap)

Dette må du IKKE komme i beholderen:

 • Haveaffald
 • Dyreekskrementer
 • Døde dyr
 • Ispinde og spisepinde af træ

Hvad skal jeg sortere madaffaldet i?

Sammen med dine nye beholdere får du også udleveret grønne poser til madaffaldet svarende til et års forbrug.

Når du begynder at mangle grønne poser, hænger du blot en tom pose på din beholder. Så lægger skraldemanden en rulle nye poser til dig.

Mad- og drikkekartoner

Hvad er en mad- og drikkekarton?

En mad- og drikkekarton består af karton på ydersiden og et lag af plast eller aluminium på indersiden.

En mad- og drikkekarton kan fx være til mælk, fløde, juice, suppe, bechamelsovs, kakao, bønner, flåede tomater, Sun Lolly is osv.

Hvor rene skal mad- og drikkekartonerne være?

Inden kartonerne sorteres fra, skal de tømmes for indhold. Det vil sige, at al mælk, juice osv. skal hældes ud. Yoghurtkartoner m.m. skal være klemt tomme eller skrabet rene.

Som man kan se på illustrationen, har vi ændret lidt på, hvordan der skal sorteres i beholdernes forskellige rum. Bl.a. skal blød og hård plast i samme rum, og der er kommet et separat rum til mad- og drikkekartoner.

Indsamling af tekstiler

Vi er stadig i gang med at undersøge, hvordan vi bedst og mest enkelt kan indsamle tekstiler, som de færreste husstande har store mængder af. Man kan naturligvis stadig aflevere brugbart tøj til direkte genbrug både på genbrugspladserne og hos de velgørende organisationer.