Årsagen til dette er, at færgen er midlertidigt ude af drift disse dage.
Oplever du, at dette giver anledning til overfyldte beholdere, så smid det overskydende i klare sække. Så tager renovatøren det hele med ved næste, planlagte tømning.
Mad- og restaffald har første prioritet, og hentes derfor lige så snart færgen kommer i drift igen.
Vi beklager de gener, dette måtte medføre.
Ny affaldssortering
Ny affaldssortering i Danmark
Her på siden vil vi løbende samle spørgsmål og svar om den nye affaldsordning i Haderslev Kommune.
Spørgsmål og svar
Generelt om den nye affaldssortering
Hvorfor får vi ny affaldssortering?
Den nye sortering er besluttet af et bredt flertal i Folketinget i juni 2020. Det er de samme affaldstyper, som skal indsamles i hele landet. Intentionen er at øge genanvendelsen, når alle i Danmark sorterer ens.
Hvad er nyt ved ordningen?
I Haderslev Kommune indsamles de fleste af affaldstyperne allerede, men vi mangler madaffald, mad- og drikkekartoner samt tekstiler.
Det er der ikke plads til i de nuværende beholdere, så derfor får alle husstande erstattet deres beholdere til restaffald og genbrug. Fremover har vi dermed tre beholdere.
Beholder 1: Todelt til madaffald og restaffald.
Beholder 2: Todelt til papir/pap og glas/metal.
Beholder 3: Todelt til plast og mad- og drikkekartoner.
Som det fremgår, har vi ikke en beholder til tekstiler. På nuværende tidspunkt har vi nemlig ikke en god og endelig løsning på indsamling af det. Indtil andet bliver meldt ud, kan du aflevere de udslidte tekstiler på genbrugspladsen.
De nye beholdere er lavet af genbrugsplast. Størstedelen af den plast de er lavet af, vil kunne genbruges senere hen.
Hvornår træder ordningen i kraft?
I Haderslev Kommune trådte den nye affaldsordning i kraft 1. maj 2022.
Hvilken størrelse beholder får jeg?
Som udgangspunkt har du fået nye beholdere, der svarer til den størrelse beholdere, du allerede havde. Det har været muligt at skifte størrelse i efteråret 2021. Dette blev varslet via e-Boks, lokalaviser og de sociale medier.
Fra 1. august er det igen muligt at skifte størrelse på beholderen til madaffald og restaffald eller få en ekstra beholder til de genanvendelige materialer. Se beholderstørrelser her.
Jeg har ikke plads til mit affald – hvad gør jeg?
Det er vigtigt, at beholderne ikke overfyldes. Hvis affaldet flyder over, holdes det ikke adskilt af skillevæggen og det ødelægger den gode sortering. Et godt råd kan være at pakke affaldet, så det fylder mindre. Det kan også være, du har en for lille beholder og skal en størrelse op – eller have en ekstra til de genanvendelige materialer. Du kan også overveje om fx pappet fra fødselsdagen, eller vinflaskerne og dåserne fra festen i stedet kan køres på genbrugspladsen. Så fylder det ikke i beholderen.
Hvornår bliver min beholder tømt?
- Du får hentet mad- og restaffald hver 14. dag
- De genanvendelige materialer hver 4. uge
Klik her for at se hvornår vi tømmer dine beholdere.
Har du mere affald, end dine beholdere kan rumme, kan du til august justere på størrelsen af din beholder til mad- og restaffald eller få en ekstra til de genanvendelige materialer.
Er det mere akut, kan du få et sækkemærke.
Hvad gør jeg med mine gamle beholdere?
Når du får de nye beholdere, skal du bruge dem. Indtil da bruger du de gamle.
Vi leverer dine nye beholdere i løbet af marts og april. Enkelte når dog først at komme ud i maj.
Vi henter naturligvis ikke dine gamle beholdere, før du har fået de nye.
Det er desværre ikke muligt at beholde de gamle beholdere, da de indgår i handelen med de nye. De gamle beholdere bliver genbrugt.
Har du tidligere haft trådstativ med pose?
Det gamle trådstativ er din ejendom. Når du ikke skal bruge det mere, kan du vælge at aflevere det på genbrugspladsen som metal. Er der også træ på stativet, skal dette skilles fra. Er du i tvivl, så tag fat i en genbrugsvejleder ude på pladsen.
Har du tidligere haft skraldespandsskjuler med træbeklædning?
Den gamle skraldespandsskjuler er din ejendom. Når du ikke skal bruge den mere, kan du vælge at aflevere den på genbrugspladsen som henholdsvis træ og metal. HUSK at skille træ fra metal inden du afleverer det. Er du i tvivl, så tag fat i en genbrugsvejleder ude på pladsen.
Jeg bor til leje – hvad skal jeg?
Den nye affaldssortering gælder alle borgere i Haderslev Kommune og uanset om du bor til leje eller ej. I større etagebyggerier eller områder med fællesløsninger, kan der være andre beholderstørrelser og beholdere, der ikke er rumdelte. Det vil fremgå på beholderen, hvilken type affald, der skal i.
Jeg har et sommerhus i kommunen – gælder sorteringen for mig?
Ja, det gør den. Der kan dog være sommerhusområder, hvor adgangsforholdene gør det svært for skraldebilen at komme frem. Her arbejder Provas og Haderslev Kommune på at etablere fælles miljøstationer, som sommerhusejere og turister skal bruge.
Lejer du dit sommerhus ud?
Klik her for at få en printbar sorteringsvejledning på dansk, tysk og engelsk.
Placering af beholderne
Hvad kommer den nye sortering til at koste?
Du kan se her, hvad det koster at få hentet affald og genbrug i Haderslev Kommune.
Hvornår henter I de gamle beholdere?
Alle skulle gerne have fået hentet sine gamle beholdere nu. Har du stadig en gammel beholder stående, så skriv til Kundeservice på info@provas.dk
Madaffald
Hvad er madaffald?
Madrester og fordærvet mad. Skræller, æggeskaller og skrog. Fiskeben og kyllingeknogler. Kaffefiltre og teposer af papir. Afskårne blomster.
Madaffald skal i den grønne pose og lukkes med knude, inden den lander i beholderen til madaffald.
Dette må du komme i beholderen:
- Brød
- Kød
- Mælkeprodukter
- Frugt og grønt
- Skaller fra æg og nødder
- Afskårne blomster
- Kaffegrums, teblade og kaffefiltre
Hvad skal jeg sortere madaffaldet i?
Sammen med dine nye beholdere får du også udleveret grønne poser til madaffaldet svarende til et års forbrug.
Når du begynder at mangle grønne poser, hænger du blot en tom pose på din beholder. Så lægger skraldemanden en rulle nye poser til dig.
Poserne er på 30 liter. De er lavet på 100 procent genbrugsplast. Og de bliver sorteret fra alt medaffaldet og genbrugt igen.
De grønne poser skal udelukkende bruges til madaffald. Restaffald skal i almindelige poser. Øvrigt genbrug skal ikke i poser.
Husk at binde knude på poserne, før de kommer i beholderne.
Hvad sker der med madaffaldet?
Madaffaldet køres til et behandlingsanlæg, hvor madaffaldet bliver kværnet til en grødet masse, der kaldes pulp. I denne proces bliver plast og andre urenheder sorteret fra. Pulpen bliver derefter lavet om til biogas, som bliver til grøn el, brændstof og varme. Det, der er tilbage, ender som gødning på landmandens marker.
Jeg har ikke noget madaffald. Kan jeg fritages for ordningen?
Alle borgere skal sortere deres madaffald og kan derfor ikke fritages for ordningen. Du må dog gerne kompostere noget af dit madaffald. Det må dog kun være madaffald, der ikke er tilberedt af hensyn til rotter og andre skadedyr.
Hvordan får jeg flere poser?
Inden du løber tør for poser til madaffaldet, binder du en pose på håndtaget af din beholder til mad- og restaffald inden den tømmes. Så lægger skraldemanden nye poser.
Kommer der nu maddiker i min affaldsbeholder?
Maddiker kommer, hvis fluer har direkte adgang til madaffaldet. Hvis du lukker låget helt, og sørger for at binde en god og stram knude på affaldsposen, og undgår at lave huller i den, vil du minimere risikoen for maddiker og lugtgener.
Mad- og drikkekartoner
Hvad er en mad- og drikkekarton?
En mad- og drikkekarton består af karton på ydersiden og et lag af plast eller aluminium på indersiden.
En mad- og drikkekarton kan fx være til mælk, fløde, juice, suppe, bechamelsovs, kakao, bønner, flåede tomater, Sun Lolly is osv.
Hvor rene skal mad- og drikkekartonerne være?
Alle kartoner skal være tømt for indhold og skrabet rene, inden de sorteres fra.
Hvorfor indsamle mad- og drikkekartoner?
Mad- og drikkekartoner skal sendes til genanvendelse. Efter indsamling bliver kartonerne sendt til et behandlingsanlæg, hvor kartonerne skilles ad. En stor del af kartonen kan genanvendes til ny emballage som fx pap og karton. Plast og aluminium sorteres også fra til genanvendelse.
Skal låget blive på?
Plastiklåg må gerne blive på. De kan også sorteres som hård plast.
Bliver min beholder ikke ulækker?
Du mindsker risikoen for snask i bunden og op ad siderne i beholderen, hvis du sørger for at tømme kartonerne grundigt inden de sorteres. Ved særligt beskidte kartoner, som der fx har været yoghurt eller skyr i, kan du med en smule vand skylle kartonen og lade låget blive på.
Tekstiler
Hvad med indsamling af tekstiler?
Vi er stadig i gang med at undersøge, hvordan vi bedst og mest enkelt kan indsamle tekstiler.
Du kan naturligvis stadig aflevere brugbart tøj til direkte genbrug både på genbrugspladserne og hos de velgørende organisationer.
Slidte og hullede tekstiler kan du aflevere på genbrugspladserne, i containeren til tøj og sko. Husk, at det skal være tørt og rent, og pakket i pose. Så bliver fibrene genbrugt til nye produkter.
Farligt affald
Hvordan kommer jeg af med farligt affald?
Hvis du ikke allerede har en gul kasse til farligt affald, kan du hente en på genbrugspladsen. Når kassen er fuld, sætter du den ud, når en af dine beholdere skal tømmes. Renovatøren tager kassen med og stiller en tom.
