{{result.Title}}

{{result.Breadcrumb}}

Vi fandt desværre ingen resultater for: "{{$ctrl.query}}"

Se alle resultater

Bliv ved med at sortere

Sådan lyder det fra Provas, efter TV2 29. september afslørede, at dansk plastikaffald (primært emballage) dumpes i Malaysia og Indonesien: Det eneste, der ikke må ske, er, at borgerne reagerer ved at smide plastik i restaffald. Bliv ved med at sortere, lyder det fra Provas

D. 29. september bragte TV2 det første af to afsnit i dokumentaren "På sporet af dansk plastaffald". Dokumentaren afslører, hvordan plastikaffald fra bl.a. Danmark ender i Malaysia og Indonesien, og det er vel at mærke plastikaffald, som danske borgere har sorteret til genanvendelse. Andet plastikaffald bliver brændt af under ukontrollerede forhold på fabrikker i Indonesien. Provas, Haderslev Kommunes forsyningsselskab, der håndterer borgernes affald, har også set dokumentaren og tager stærkt afstand fra den mangelfulde plastikhåndtering:

- Vi ved, at vores aftager Dansk Affald A/S i Vojens sælger vores plastaffald videre til bl.a. Tyrkiet, og vi er nu ved at undersøge, hvad der herefter specifikt sker med plastaffaldet. For det må ikke ende på en strand i Malaysia. Det er klart, at den seneste tids fokus på, at dansk plastaffald ikke bliver ordentligt genanvendt, betyder, at vi nu i tæt samarbejde med Dansk Affald og dets øvrige leverandører intensiverer vores fokus på at sikre, at vores plastaffald bliver genanvendt, siger Provas’ direktør, Esge Homilius.

I Provas håber man ikke, at afsløringerne får borgerne til at smide plastik i restaffald. For det vil være meget uheldigt, og opråbet lyder derfor: Bliv ved med at sortere:

- Faktum er, at vi genanvender en god portion af plastaffaldet, og den portion vil bare blive større i takt med den teknologiske udvikling. Det, der ikke kan genanvendes nu, kan måske i morgen. Plast er besværligt, og vi almindelige mennesker har ingen chance for at vurdere, hvad der kan genanvendes. Det er affaldsindustriens opgave, siger plan- og projektchef Trine Hadrup, Provas.

Trine Hadrup medgiver samtidig, at det kan være svært at hitte rede i plastsorteringen:

- Tommelfingerreglen er, at der ikke må være synlige madrester på plastemballagen, og kan man slå en knude på plastikken, skal det sorteres som blød plast/folie. En af de mere specielle lokale regler er, at sort plastemballage fra f.eks. kød ikke må smides i genbrugsbeholderen, mens de grønne kødbakker gerne må. Det skyldes, at sorteringsanlægget ikke kan ”genkende” farven sort og derfor sender det til restaffald. I stedet anbefaler vi, at man skyller det sorte plastemballage og smider det i hård plast-containeren på genbrugspladsen, så det kan blive genanvendt, siger Trine Hadrup.

Højere op i systemet

Direktør Esge Homilius fra Provas ser frem til den kommende affaldsreform, der f.eks. gerne skal bane vejen for investeringer i danske sorteringsanlæg, så vi får styrket plastgenanvendelsen i Danmark og ikke behøver at sende plastaffald til udlandet, hvor det er svært at kontrollere dets påvirkning af mennesker og miljø. Han hilser det store fokus på plastaffald velkommen:

- Det betyder, at plastaffald kommer på den politiske dagsorden. Vi har brug for fælles regulering og løsninger, der går over både kommune- og landegrænser. F.eks. øger EU om kort tid producentkravene, og det betyder forhåbentlig, at flere produkter produceres af genanvendeligt plastik, og at de anvendte plasttyper bliver mere ensartede og genanvendelige, slutter Esge Homilius, direktør i Provas.