{{result.Title}}

{{result.Breadcrumb}}

Vi fandt desværre ingen resultater for: "{{$ctrl.query}}"

Se alle resultater

Ny affaldsordning

Læs mere
Luk

Lokalt samarbejde ligner science fiction, men er bare det rene vand

Nej, vi laver ikke science fiction-film

En ordentlig kleppert af en drone vil i de kommende uger flyve hen over Haderslev om natten. Det superavancerede udstyr tilhører Drone Gaarden, der hjælper Provas med at spore lækager i drikkevandsnettet. 

Lækager i forsyningsnettet koster hvert år forsyningsselskaberne millioner af kroner, og bekæmpelse af vandspild har derfor høj prioritet i den danske drikkevandsbranche. Ikke mindst fordi staten opkræver strafafgifter, når vandspildet er over 10 % af den samlede mængde udpumpede vand. Provas ligger lige over de 10 %, og det skal naturligvis ændres.
 
Der findes flere dyre metoder til at lokalisere lækager. Metoderne er tids- og ressourcekrævende, da man skal ud i felten med specialister, udstyr og statistikker samt lytte og grave flere steder, inden der måske er bid. Men nu kommer der måske en ny og billigere metode på markedet takket være et lokalt, højteknologisk samarbejde.

Højteknologisk metode kan skabe besparelser

I de kommende uger tester Provas og Nis Christian Vilain Raun fra Drone Gaarden, hvorvidt hans avancerede udstyr kan spore lækager i forsyningsnettet, der typisk ligger 1,2 m under jorden. Drone Gaarden er en lokal virksomhed med speciale i registreringsarbejde via drone-flyvning. Lykkes det at spore lækagerne i den efterfølgende analyse af data fra Drone Gaardens registreringer af Provas’ drikkevandsledninger, står Provas og hele branchen over for en potentiel stor besparelse. Derfor er der store forhåbninger til samarbejdet.

- En af vores virkeligt store udfordringer er, at vi ikke altid ved, hvor ledningerne er, fortæller projektingeniør Stafan Priyankan fra Provas og fortsætter:

- Der er nemlig meget stor forskel på, hvordan de gamle kommuner har registreret deres ledninger, hvis overhovedet. I nogle dele af kommunen ved vi ikke engang, hvor ledningerne ligger, og det gør det både besværligt og dyrt at lokalisere brud. Samarbejdet skal altså hjælpe os med at spore lækager i det drikkevandssystem, vi allerede har kendskab til, og så lokalisere den del, vi ikke ved, præcist hvor ligger, fortæller Stafan Priyankan.

Ingen lokal science fiction-film

Der er allerede gennemført et par test-overflyvninger i Haderslev-området, og dronen har vakt opsigt på trods af, at Nis Christian Vilain Raun kun flyver mellem solnedgang og -opgang. Det er nemlig en ordentlig kleppert, der flyver rundt og blinker og brummer. Det kræver en særlig tilladelse fra det amerikanske militær at betjene udstyret, og det er der kun ganske få, der har, bl.a. Forsvarets redningshelikopter og altså den lokale Drone Gaarden.

Provas håber, at borgere, der er oppe i tidsrummet mellem solnedgang og -opgang ikke lader sig forskrække af den sorte science fiction-agtige tingest, der kommer til at flyve rundt i den kommende uge. Der er indhentet alle nødvendige tilladelser til flyvningerne, ligesom politiet naturligvis er orienteret.

Kontaktinformation

Projektingeniør Stafan Priyankan, tlf. 2462 1453
Kommunikationskonsulent Katrine Møller Madsen, tlf. 2936 9066

Projektingeniør Stafan Priyankan (t.v.) og Drone Gaardens ejer Nis Christian Vilain Raun
Projektingeniør Stafan Priyankan (t.v.) og Drone Gaardens ejer Nis Christian Vilain Raun
Drone Gaardens udstyr, der bruges til overflyvningerne af Provas’ forsyningsnet
Drone Gaardens udstyr, der bruges til overflyvningerne af Provas’ forsyningsnet