{{result.Title}}

{{result.Breadcrumb}}

Vi fandt desværre ingen resultater for: "{{$ctrl.query}}"

Se alle resultater

Ny affaldsordning

Læs mere
Luk

Nu tester vi spildevandet for Covid-19

Spildevandet kan bruges til at holde øje med Covid-19

I vores område er Haderslev, Gram og Vojens fra den 15. september kommet med i det nationale forsøg med at overvåge virussets tilstedeværelse i befolkningen.

Tre gange om ugen samler Provas døgnprøver ind af spildevandet fra de tre rensningsanlæg. På fotoet er vores laborant Linette Soltau i gang med allerførste prøveudtagning ved indløbet i Haderslev.

Prøven er blevet til ved, at der for hver 100 kubikmeter spildevand, der løber ind til rensningsanlægget i Haderslev, automatisk udtages ca. 75 ml, som løber ned i en stor, hvid beholder. På et døgn ryger ca. 68 sådanne små prøver ned i beholderen.

De mange små prøver røres grundigt sammen, så vi herved får en mere retvisende test for det seneste døgn.

Herpå fyldes noget af den blandede døgnprøve over i en 0,5 liters flaske, som får label og prøvenummer, inden den bliver stillet i en køletaske. Derudover noteres også spildevandets temperatur, flowet samt hvor meget det har regnet det sidste døgn.

Prøven bliver derefter hentet af Eurofins, som også står for at udføre selve analysedelen.

Resultatet af testen sender Eurofins så videre til Statens Serum Institut.

Helt erstatte de individuelle test, kan metoden ikke. Men håbet er, at metoden kan bedømme udbredelsen af smitte i et område, men også på sigt være med til at holde øje med nye varianter. Læs mere på ssi.dk

Foreløbig skal forsøget fortsætte frem til årsskiftet.

Hos Provas synes vi det er spændende at følge projektet, og bidrage til at spildevandet også på den måde kan gøre samfundsnytte.