Provas-Haderslev Vand A/S og Provas-Haderslev Spildevand A/S er underlagt reglerne om økonomiske rammer ved Vandsektorloven.
Rammesætning
Den økonomisk ramme for Vand og Spildevand skal sikre, at forbrugerne ikke betaler for meget. Samtidig bør rammen garantere selskaberne tilstrækkeligt med midler til at kunne drive, vedligeholde og udvikle deres infrastruktur med fortsat høj kvalitet og forsyningssikkerhed. For at give selskaberne et incitament til at effektivisere drift og anlæg, indgår et effektiviseringskrav på minimum 2% i beregningen af den økonomiske ramme.
Økonomisk regulering i vandsektoren
De økonomiske forhold for vandselskaber som Provas-Haderslev Vand A/S og Provas-Haderslev Spildevand A/S er reguleret i Vandsektorloven, der håndhæves af Vandsektortilsynet. Formålet er en effektiv vandsektor med høj kvalitet og forsyningssikkerhed og så stabile og lave vandpriser som muligt.
Vandsektortilsynet beregner årligt, hvad det bør koste at være forbruger i hvert enkelt selskab, idet man tildeler selskaberne en Indtægtsramme. Beregningen er meget detaljeret, omfattende og opleves unødigt kompliceret. Reguleringens bureaukrati koster årligt forbrugerne i Haderslev Kommune 6-800.000 kr., som er penge, der skal spares, før der kan skabes reelle besparelser.
Prognose for indtægtsrammer og takster
Forsyningsselskabernes brancheforening DANVA har i samarbejde med revisionsselskabet PwC udarbejdet en prognosemodel, som kan vise en langsigtet udvikling i indtægtsrammen, taksterne og likviditeten i et selskab.
Modelleringen baseres på den eksisterende regulering og seneste økonomiske ramme samt forventninger til fremtidig indtægtsramme, leverede vandmængder, takster, driftsudgifter, investeringer og lånoptagelse.
Tidligere modelleringer for Provas, som blev udarbejdet med udgangspunkt i den økonomiske ramme for 2023, viste teoretiske konkurstidspunkter for vandselskabet i 2032 og spildevandsselskabet i 2045. Dette billede er ikke ukendt i sektoren.
At der er en generel udfordring med den økonomiske regulering, er man opmærksom på både i DANVA og i folketinget.
Generelle fremskrivninger viser, at selskaberne ikke får dækket deres omkostninger i forbindelse med store investeringer samt vedligeholdelse af ledninger og anlæg. Samtidig forventer man, at sektoren skal fordoble sine årlige investeringer fra nu af og indtil 2070 for at følge med klimaforandringer, samfundsudvikling og nye krav.
For at håndtere den uhensigtsmæssige regulering har regeringen nedsat et Vandreguleringsudvalg, som skal komme med forslag til en ny økonomisk regulering.
Allerede i år er der sket ændringer i den økonomiske regulering. Nu kan tillæg umiddelbart medtages, tidligere var der to års ventetid. Samtidig kan en under- eller overdækning fremover justeres inden for 4 år.
En helt ny modellering/prognose af Provas indtægtsrammer og takster, med udgangspunkt i økonomiske rammer for 2025, viser teoretiske konkurstidspunkter i 2063 for Provas-Haderslev Vand A/S og 2049 for Provas-Haderslev Spildevand A/S.
Tidspunkterne bygger på den godkendte budgetlægning og de økonomiske rammer for 2025, sammen med forventede parametre i forhold til inflation, renteniveau og effektiviseringskrav. Ændres den økonomiske regulering og vælger bestyrelsen for eksempel at udsætte investeringer eller justere serviceniveauet, vil prognosen ændre sig.
Resultater 2024
Over- og underdækning
Hvis et regnskabsår giver overskud, svarer det til at vi har stiftet gæld til kunderne, som skal betales tilbage. Dette kaldes også ”at have overdækning”. Et overskud skyldes ofte, at vi har krævet for mange penge ind via taksterne.
Opkræver vi omvendt for lidt, skylder forbrugerne os penge, og vi har et tilgodehavende hos dem. Det kaldes ”at have underdækning”.
En del af et overskud eller et underskud kan naturligvis også skyldes andre forhold end taksterne.
Reduktion i overdækningen
Som koncern havde Provas et overskud i regnskabsåret 2024 på 20,2 mio. kr. og en egenkapital på 2,3 mia. kr.
Provas skal ”hvile-i-sig-selv”. Det betyder, at der over en kort årrække skal være balance mellem indtægter og udgifter, og koncernen skal over tid altså hverken skabe overskud eller underskud.
I vand- og spildevandsselskaberne bestemmer staten hvor store indtægterne må være. Selskaberne tildeles en ”økonomisk ramme”, som fordeles ud på den vandmængde, der forventes faktureret. Herved fastsættes taksterne på vand og spildevand. På affald fastsættes taksten på baggrund af det kommende års budget.
Når regnskabsåret giver et overskud, har vi ofte opkrævet for mange penge hos forbrugerne og har dermed fået en kortfristet gæld, der skal betales tilbage. Vi har en ”overdækning”. Opkræver vi omvendt for lidt, skylder forbrugerne os penge og vi har et tilgodehavende, en ”underdækning”. En del af et over- eller underskud kan naturligvis også skyldes andre forhold.
Fra 2023 til 2024 er overdækningen netto reduceret med 12 millioner kroner, hvilket er et udtryk for, at Provas nu ikke har så meget gæld til kunderne, som ved udgangen af 2023. Dette betyder også at koncernens omsætning for 2024 regnskabsteknisk forøges med det tilgodehavende, som gælden overfor kunderne er reduceret med.
Siden 2023 har vi startet udligningen af ”koncerninterne mellemværende” samtidig med en reduktion af koncernens obligationsbeholdning. Over en længere periode er der på tværs af koncernen lånt penge mellem selskaberne (interne mellemværende). Det har vi i 2023 og 2024 arbejdet på at udligne. Ved afslutningen af regnskabsåret var der fortsat finansiering mellem koncernens selskaber, men der er sket en væsentlig reduktion.
For godt 10 år siden optog Provas lån til anlægsprojekter, blandt andet ”Bæk til bælt”, der ikke blev realiseret. Pengene blev investeret i værdipapirer. Bestyrelsen besluttede i 2023 at obligationerne skulle afhændes over tid og i 2024 er der solgt 12 millioner kr., som er anvendt til finansiering af renoveringen af Gram Genbrugsplads. Ved regnskabsårets afslutning er beholdningen reduceret til 35 millioner kroner.
Der har i regnskabsåret været færre investeringer end budgetteret, hvilket primært skyldes manglende mulighed for at igangsætte anlægsprojekter, som derfor er periodeforskudt.
Særligt et merforbrug på transport af genbrugsfraktioner samt indsamlingen af asbest har påvirket årets resultat i Provas-Haderslev Affald A/S.
Takster for 2025
I Haderslev Kommune vil taksten for en gennemsnitlig husstand stige med 124 kr. om måneden. hvor knap 75% kommer fra øgede omkostninger til vand og spildevand og godt 25% kommer fra affald og genbrug.
Regulering efter markedsprisen på vand og spildevand
Taksterne for vand og spildevand er udregnet på baggrund af den generelle prisregulering i 2022 og 2023.
Prisreguleringen sker på baggrund af en gennemsnitlig prisudvikling i markedet og da inflationen fortsat var høj i 2022 og 2023. Dermed er indtægtsrammen reguleret med 6,63%.
Stigende omkostninger på vandområdet
Taksterne for vand og spildevand er dertil udregnet på baggrund af nye aktiviteter i Provas i 2023.
Af aktiviteter i 2023 kan, udover udvidelse af forsyningsnettet, nævnes stigende el-omkostninger, modtagelse af væsentlig mere regnvand end tidligere samt beredskab og oprydning i forbindelse med stormfloden i efteråret 2023.
Stigende omkostninger på affaldsområdet
Affaldstaksten vil stige i 2025.
Grundgebyret, som dækker omkostningerne til genbrugspladserne og til husstandsindsamling af genanvendelige fraktioner, stiger på grund af øgede transportudgifter til vognmænd samt nye investeringer.
Tømningsgebyret, som dækker indsamling og behandling af restaffaldet, stiger på baggrund af øgede afgifter, der primært er pålagt forbrændingsanlægget.